Back to News

Pr-kampen om Norden hårdnar

Kampen om pr-herravälde i Norden hårdnar. Norska Geelmuyden Kiese vill trappa upp stort i Stockholm. Franska Publicis samordnar sina nordiska byråer under en ny chef.

Polhem är en av byråerna som har lyckats etablera sig på alla nordiska marknader. På koncernnivå ökade Polhem under 2016 byråintäkten med 5 procent till 32, 7 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 1, 8 miljoner. Då tog byrån engångskostnader på 500 000 kronor för etableringen i Polen.

– Vi har haft en positiv utveckling, säger Polhems koncernchef Joakim Nordström.
Han ser en nordisk närvaro som en förutsättning för att kunna nå de riktigt stora kontrakten.
– Det var avgörande när vi vann det amerikanska kosmetikmärket Mac i fem länder.

Hur gör man för att lyckas i Norden?
– Bygg en stark organisation i varje land. Tillsätt en landschef med resultatansvar och långt gående befogenheter i varje land. Framgången bygger på en kombination av lokala konton och stora varumärken.

Hur har marknaden utvecklats?
– Digital pr har vuxit väldigt mycket. Det handlar om att presentera information digitalt både vad gäller produkter och nyheter och serva dem som jobbar digitalt, som bloggare, instagrammare och nätmedier. Vi set också trenden att det ställs allt större krav på analys av resultat och roi. Växande e-handelsföretag arbetar med helt nya verktyg på sociala medier. Kunderna vill veta vad de får tillbaka om de lägger 50 000 kronor på pr.

Om allt sker digitalt, varför behöver man ens finnas i olika länder?
– Produktivast skulle var att köra från ett lager i Litauen. Men pr handlar mycket om personliga och professionella kontakter och allt mer av våra intäkter kommer från event.

Joakim Nordström märker också att de internationella kunderna ställer allt hårdare krav.

– När skrev på för Cos i Lettland, ska de ha fem olika månadsrapporter och två kvartalsrapporter, som vi måste leverera i precis den formen de vill ha. Detta måste vårt pr-system kunna leverera.

Är det mycket pitcher?
– Det är ju det. Konkurrensen är tuff och man måste stå på tå. Förut kunde det räcka med att skicka ett kontrakt. Nu vill uppdragsgivarna ha djuplodade kunskaper om deras marknadsposition, säger Joakim Nordström.

– Vi kallar oss en skandinavisk byrå eftersom vi inte finns i Finland.
Det säger Hans Geelmuyden, grundare av den norska pr-byrån Geelmuyden Kiese.
– Vi är i dag den största skandinaviska kommunikationsbyrån med 150 anställda, och vi ska växa fortsatt i Skandinavien och det gäller särskilt Stockholm.

Utanför hemmabasen Norge har Geelmuyden Kiese har 40 anställda i Köpenhamn, 4 i Bryssel och 20 i Stockholm.
– Inom tre år ska vi vara 50-60 i Stockholm. Det är den marknaden vi kommer att investera våra resurser i. Skandinaviens största kommunikationsbyrå lever inte med en svag position i Skandinaviens största marknad.

Hur ska ni investera i Stockholm?
– Vi kommer att investera tungt i kreativitet, konceptutveckling och tungt i public affairs och i redaktionellt content marketing. Den svenska marknaden är mycket professionell och det kan bli tufft för oss att växa organisk, men vi tittar också på samverkan under vårt varumärke, då tänker vi partnerskap med byråer som tycker det är roligt att sitta med oss.

Varför inte Finland?
– Det har vi provat. Men det har inte funkat. Det är väldigt annorlunda där med ett annat språk och en annan kultur.

Hur kommer man åt de pan-nordiska uppdragen?
– Vi är en del av Ketchums nätverk som står för 3 procent av vår totala omsättning.  Resten kommer från lokalt förankrade uppdrag och lifestyle, där till exempel danska Rosendahl design är en stor skandinavisk kund.

Vad kommer uppdragsgivarna att efterfråga?
– Mikroprocessorerna har öppnat möjligheten att kommunicera och nå kunderna direkt i egna kanaler. Så efterfrågan ligger i digital och datadriven kommunikation och dialog.

Driva egna kanaler kan ju de flesta, vad kan pr-byrån göra?
– Ska du utveckla tung kompetens i sociala medier måste du ha en tillräckligt stor organisation för at specialisera, och kommunikationsavdelningar efterfrågar specialiserade tjänster. Vi ser samma utveckling som advokatbyråerna som utvecklar stora kunskaper. Size matters. Vi ska vara den största kommunikationsrådgivaren i Skandinavien.

Under 2016 växte Geelmuyden Kiese med ca 4 procent till 170 miljoner norska kronor. Marginalen ligger på runt 10 procent.

Det globala byrånätverket Publicis tar också nya tag på den nordiska marknaden. För 1,5 vecka sedan utsågs Alexander Peitersen till Nordenchef för Publicis som Norden driver byråer som Kitchen i Norge, Reputation i Danmark och Finland, Saatchi & Saatchi i Sverige och Danmark, MSL i Sverige, Norge och Danmark samt Prodigious i Sverige och Danmark. Publicis har runt 300 anställda i Norden och ett 50-tal medarbetare på pr-byrån MSL. Nu ska de börja samarbeta mycket hårdare.

– Byråerna kommer att behålla sina särdrag och kulturer, men kommer att jobba mer samordnat, säger Alexander Peitersen.
Till honom kommer nu alla byråchefer att rapportera.
– På den senaste tiden har vi vunnit några mycket stora globala konton som HP och Porche. Nu ska vi fokusera mer på att utvecklas våra uppdragsgivares sätt att föra dialog med sina kunder.

Vad frågar de nordiska kunderna efter?
– Vi har tagit fram nya enterprise-lösningar och vårt förvärv av Sapient (koncern som utvecklar tekniska system för marknadsföring) är integrerat och ger full effekt.  Det innebär att vi erbjuder affärslösningar snarare än kommunikationslösningar. Det är något av ett paradigmskifte.

När ni samordnar reklambyråer och pr-byråer, kommer skillnaden mellan pr och reklam att suddas ut inom Publicis?
– Nej, men det som gör gränsen otydligt är influencer marketing, som både pr- och reklambyråer har jobbat länge med.

Var ser ni tillväxt?
– Vi vill framförallt stärka vårt erbjudande till nordiska företag som vill komma ut på den internationella marknaden.

Några särskilda planer för MSL?
– Där har vi intressanta diskussioner kring ett rikare erbjudande. MSL kommer att stärkas en hel del.

Pr-nätverk i Norden
Geelmyuden Kiese (Sverige, Norge, Danmark)
Hill + Knowlton (Sverige, Norge, Danmark, Finland)
JKL (Sverige, Norge, Danmark, Finland)
Kreab (Sverige, Norge, Danmark, Finland
MSL (Sverige, Norge, Danmark, Finland)
Patriksson (Sverige, Danmark)
Polhem (Sverige, Norge, Danmark, Finland)
Presskontakterna (Sverige, Norge, Danmark)
Rud Pedersen (Sverige, Norge, Danmark, Finland)
Spalt (Sverige, Norge, Finland)
Trigger (Sverige, Norge)

 

Article originally written and posted by “Dagens Opinion”.

Contact Us

Contact us to find out more about how we can help and your brand. We'll get back to you, asap.

helin